Stratejik Finansal Yönetimin Şirket Verimliliğine Etkileri
- 10 Aralık 2022 tarihinde yayınlandı.
- Gökhan Taşpınar tarafından yazıldı.
I-Stratejik Finansal Yönetimin Tanımı, Kapsamı ve Finansal Planlamadan Farkı
Dünya Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemizdeki şirketlerin %96’sı 10 yılı görmeden iflas etmektedir. Bu çarpıcı sonuçlar dikkate alındığında; şirket iflaslarının birçok sebebi olduğu görülmekle birlikte bu iflasların en önemli sebeplerinin başında kötü finans yönetimi gelmektedir. İşte bu noktada, stratejik finansal yönetim, şirketlerin finans yönetimine katkı sağlayarak, orta ve uzun vadeli stratejilerinin sağlıklı bir şekilde yaşama geçirilmesinde ve şirketin karşılaşabileceği muhtemel finansal risklerden korunmasında son derece etkili olmaktadır.
Şirket İflaslarının Altında Yatan Gerçekler ve Bunun Önlenmesine İlişkin Kurumsal Çözümler
- 31 Temmuz 2021 tarihinde yayınlandı.
- Gökhan Taşpınar tarafından yazıldı.
(31 Temmuz 2021 tarihinde Dünya Gazetesinde Yayımlanmıştır.)
Dünya Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye'deki şirketlerin %80'i 5 yılı görmeden, %96’sı ise faaliyet süresi 10 yıl dolmadan iflas etmektedir. TUİK verilerine göre ise ülkemizdeki anonim şirketlerin ortalama ömürlerinin 2006 yılında 14,6 yıl iken 2014 yıl sonunda 9,9 yıla düştüğü, limited şirketlerin ortalama ömürlerinin ise 2006 yılında 11,9 yıl iken 2014 yıl sonu itibariyle 9 yıla düştüğü görülmektedir. Bu çarpıcı sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda şirket iflaslarının bir çok sebebi olduğu görülmektedir. Bu sebepleri aşağıdaki ana başlıklar altında sıralayabiliriz.
Bankacılık Sisteminde Aktif&Pasif Yönetiminin Önemi ve Önceliği
- 13 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı.
- Gökhan Taşpınar tarafından yazıldı.
I-AKTİF PASİF YÖNETİMİNİN TANIMI
Aktif Pasif yönetimi kısaca; Bankacılık risk ve likidite prensipleri referans alınarak maksimum bilanço karlılığı ve minimum risk hedeflenmek suretiyle, istikrarlı büyüme vizyonu çerçevesinde banka bilançosunun etkin şekilde düzenlenmesi, organize edilmesi, yönetilmesi ve planlanmasıdır.
Basel III Kriterleri ve Türk Bankacılık Sistemine Etkileri (02.02.2013 Tarihli Dünya Gazetesinde Yayımlanmıştır.)
- 02 Şubat 2013 tarihinde yayınlandı.
- Gökhan Taşpınar tarafından yazıldı.
I-BASEL III KARARLARININ KAYNAĞI VE MAHİYETİ
Basel Bankacılık Gözetim Komitesi, bankacılık gözetim ve denetiminde uluslararası işbirliğini sağlamak amacıyla G-10 ülkeleri Merkez Bankaları Guvernörleri tarafından, 1974 yılının Aralık ayında “Bankacılık Düzenleme ve Denetim Uygulamaları Komitesi” (Committee on Banking Regulations and Supervisory Practices) adıyla oluşturulmuştur. BIS(Bank for International Settlements) tarafından 1989’da yayımlanan, ülkemizde ise Şubat/2001’de uygulanmaya başlayan Basel I standartları risk ölçümünde yetersiz kaldığından, Haziran/2004’de Basel II nihai metni ile geliştirilmiş bankacılık risk yönetimi standartları oluşturularak yürürlüğe girmiştir. Ancak 2008 yılında ortaya çıkan küresel krizle birlikte ortaya çıkan ciddi finansal riskler, Basel II’nin yeterliliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. Bu nedenle de Basel III kriterlerinin gerekliliği gündeme gelmiş ve bu kararlara ilişkin olarak öncelikle Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından taslak hazırlanmış, 12.09.2010 tarihinde ise Merkez Bankası Başkanları ve Denetim Otoritesi Başkanları toplantısında kabul edilerek nihai uygulama kararları yayımlanmıştır.
Diğer Makaleler...
- Basel II Sürecinin Türk Bankacılık Sistemine Yansımaları (30.01.2007 Tarihli Dünya Gazetesinde Yayımlanmıştır.)
- Beşeri Sermaye ve İstihdam Sorunu (20.12.2005 Tarihli Dünya Gazetesinde Yayımlanmıştır.)
- Bankacılık Sektörü AB'ye Hazır mı? (11.10.2005 Tarihli Dünya Gazetesinde Yayımlanmıştır.)
- Türk Bankacılık Sistemi ve Risk Yönetimi